Herpes I Ögat

Herpes I Ögat

Det Omätbaras Renässans

August 24, 2021, 1:00 am

Jonna Bornemark blottlägger det standardiserade samhällets vansinne. Isobel Hadley-Kampz jublar över en bok som föder nya tankar. Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk. RECENSION | LITTERATUR. Ibland läser man saker som får ens hjärna att utvidgas i realtid. Förlåt. Nu använde jag metaforer från det strikt fysiska som om den världen var den enda verkliga och är det något som Jonna Bornemark kritiserar i "Det omätbaras renässans" så är det samtidens fokus på naturvetenskap och det mätbara som den enda vägen till sanning. Det jag ville säga var att boken fick mig att tänka nya tankar. Det finns nästan ingenting bättre. Bornemark är filosof vid Södertörns högskola och hon har skrivit något så till synes apart som en kritisk granskning av dagens New public management-samhälle, utmattningsepidemier och fundamentalistiska scientism utifrån tre filosofer, varav åtminstone två är rätt okända i dag. Renässanstänkarna Nicholas Cusanus och Giordano Bruno får i boken stå för ett förhållningssätt till kunskap och till världen som vi i dag alltmer saknar, medan den mer välkände upplysningsfilosofen Descartes gett oss den hårda dualism som rensat världen på allt utom det fysiska, mätbara, och stängt inne själen i sig själv.

Recension: "Det omätbaras renässans" av Jonna Bornemark

Hos Adlibris hittar du billiga böcker online och ett stort utbud av garn, leksaker, pussel och pyssel & DIY. Vårt breda utbud av prisvärda babyprodukter och köks- & baktillbehör gör det enkelt att finna det du behöver för en inspirerande vardag. Adlibris är en del av Adlibrisgruppen där även e-handelssajterna Discshop, Kökets favoriter och Odla ingår. Hantering av cookies

Hotell renässans malmö

De frågor som Bornemark lyfter, om att mäta allt som kan mätas, om att osynliggöra det omätbara, både kan och bör ställas. Och som hon ställer dem sedan. Jag älskar att tänka nya tankar. LÄS MER – Isobel Hadley-Kamptz: Därför hann rättvisan ikapp Jean-Claude Arnault SAKPROSA JONNA BORNEMARK Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde Volante, 304 s Isobel Hadley-Kamptz är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Om sport och våld". I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen.

av Filosofen Jonna Bornemark fortsätter och fördjupar efter sitt populära Sommarprogram: En filosofisk kritik mot samtidens mätbarhetssamhälle Vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. När vårt förnuft bara handlar om att räkna blir såväl våra liv som samhället i stort alltmer omänskligt. Allt och alla blir siffror och det finns inget utrymme för omdöme eller eftertanke. Vi kan idag därför tala om ett pedanternas världsherravälde. I Det omä tbaras ren ä ssans gör filosofiprofessorn Jonna Bornemark just det. I boken tar hon sig an allt från vårdkris och new public management till vår syn på konst och religion. Med hjälp av tre renässansfilosofer visar hon på möjliga utvägar till ett mer humanistiskt, levande och rent av magiskt liv. Här berättar hon själv mer om boken. Sagt om boken: Ibland läser man saker som får ens hjärna att utvidgas i realtid. Förlåt. Nu använde jag metaforer från det strikt fysiska som om den världen var den enda verkliga och är det något som Jonna Bornemark kritiserar i 'Det omätbaras renässans' så är det samtidens fokus på naturvetenskap och det mätbara som den enda vägen till sanning.

Det omätbaras renässans | Volante - En klokare & roligare värld

Jonna Bornemark är docent och lektor i filosofi vid Södertörns högskola som undersöker förnuftet och existensen. Hon har tidigare skrivit boken Kroppslighetens mystik om den kvinnliga 1200-talsmystikern Mechthild von Magdeburg och medverkar regelbundet i radioprogrammet Filosofiska rummet.

Utifrån sina filosofiska ankare analyserar Bornemark också hur kraven på evidens inom exempelvis psykoterapi är ett annat tecken på hur ratio-tänkandet tränger ut allt annat. För att kunna mäta något måste det standardiseras och hur ska man standardisera ett levande samtal utan att döda det? Det går förstås inte. Lyckligtvis tar inte Bornemark avstånd från vetenskap eller evidens, det vore bara fånigt, men hon säger detta enkla att det kanske inte är den logiken som är bäst eller rimligast överallt. Icke-vetandet, ett annat Cusano-begrepp, är hela tiden närvarande i mänsklig samvaro. Vi kan aldrig helt veta hur någon annan känner, tänker, kommer att reagera, och ändå måste vi kunna agera ändå utifrån erfarenhet och inkänning. De kvaliteter, eller "vad-heter" som Cusano säger, som vi kan uppfatta i världen kan heller aldrig fånga hela verkligheten, varje vinkel eller vadhet döljer en annan, som hade kunnat avslöja en annan bild, ett annat mönster. Det betyder inte att det inte går att skilja sant från falskt, men vadheterna avgör vilka frågor man över huvud taget kan ställa.

Läsarpodden: Avsnitt 32: “Det omätbaras renässans” av Jonna Bornemark

Det jag ville säga var att boken fick mig att tänka nya tankar. Det finns nästan ingenting bättre. " Isobel Hadley-Kamptz, Expressen "Jonna Bornemark manar oss till motstånd mot pedanterna och förpappringen. Det slår mig att det kanske finns en parallell här till punkens uppror. " Per Svensson, Dagens Nyheter "Jonna Bornemarks nya bok är en passionerad uppgörelse med en kultur som håller på att offra sin själ. " Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet "Om inte Jonna Bornemarks 'Det omätbaras renässans' nomineras till Augustpriset i morgon … äter jag upp min linjal.. " Björn "Bernur" Kohlström på Twitter "Filosofen Bornemark har skrivit en av årets viktigaste böcker: en uppgörelse med 'pedanternas världsherravälde', det vill säga alla som vill reducera livet till siffror i prydliga kolumner, och en pamflett för tillvarons omätbara mystik. " Joel Halldorf, Expressen "En bok som inbjuder till att låta tankarna flyga iväg på jakt efter översikt och nya perspektiv. " Mattias Svensson, Aftonbladet "Bornemarks bok handlar om det fundamentala icke-vetande som ger innebörd åt begrepp som omsorg, närvaro och empati. "

  1. Harley davidson hjälm
  2. Det omätbaras renässans
  3. Momo eller kampen om tiden
  4. Läsarpodden: Avsnitt 32: “Det omätbaras renässans” av Jonna Bornemark
  5. Årsredovisning 2016 – Not 12 Skatt på årets resultat
  6. Vad blir det för mat
  7. Så här raderar du ditt konto på Facebook permanent | Pctidningen.se
  8. Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanternas världsherravälde - Jonna Bornemark - inbunden (9789188659170) | Adlibris Bokhandel

Utifrån Cusanos två kunskapsbegrepp ratio och intellectus, där ratio står för det som kan mätas och kategoriseras medan intellectus innebär ett prövande förhållningssätt till den föränderliga verkligheten, benar hon upp hur vi i framförallt offentlig sektor i dag kommit att värdera enbart det som kan mätas, enbart det som kan göras generaliserbart i en manual. I högtidstalen hörs förvisso ord som empati, lärande, bildning, omsorg, men de försvinner när man kommer nära själva verksamheten. Hur skulle man kunna mäta empati? På vägen har intellektuella prövande självständiga yrken som lärare, läkare, polis, socialsekreterare förvandlats till utbytbara kuggar vars uppgift det är att följa rutiner och kryssa i rätt rutor. LÄS MER – Isobel Hadley-Kamptz: Därför göder internet högerextremism Mellanchefer Att få vara subjekt i sitt yrkesliv är en alltmer ouppnåelig lyx för de klassiska professionerna, samtidigt som antalet managementkonsulter, hr-experter, mellanchefer och kommunikationsstrateger vars själva uppgift är att styra och bygga vidare på pappersöverbyggnaden har exploderat.