Herpes I Ögat

Herpes I Ögat

Tutankhamun Utställning Stockholm

August 24, 2021, 5:59 am

Ingen annanstans i världen kan grav- och skattkamrarna ses på det här sättet. – Det är en storslagen upplevelse för alla sinnen. Med hjälp av den senaste tekniken kan vi levandegöra det forna riket vid Nilen och dess kultur och andliga värld med dödskult, gudar, dynastier och hieroglyfer. Dessutom lär man sig mycket om vårt arv från det forntida Egypten, säger producenten Julius Malmström från Julius Production AB. Audioguider på svenska, danska, tyska och engelska ingår i entréavgiften och det finns en särskild audioguide för barn. För mer information, kontakta: Christine Soylu, 046-280 45 00,

Tutankhamun (Stockholm, Sverige) - omdömen - Tripadvisor

Att göra den sortens åverkan inne i ett av världens absolut mest kända monument, där ingen turist får stanna mer än femton minuter för att inte problemen med fukt och andra mänskliga spår ska bli helt ohanterliga, kräver en till visshet gränsande sannolikhet att det är värt besväret. I november 2015 lät egyptiska myndigheter därför ta dit en världsberömd japansk expert på radarskanning av byggnader. Och när hans resultat publicerades i mars menade den egyptiska turistministern att det var 90 procent säkert att det fanns ett dolt hålrum innanför gravkammaren. Skanningen hade också visat spår av någonting "organiskt eller "metalliskt" bakom gravkammarens väggar. Men bara ett par månader senare reste en jättelik konvoj med 40 radarexperter, sponsrad av tidskriften National Geographic, till Konungarnas dal för att se om de första rönen verkligen kunde vara korrekta. Och kom naturligtvis till motsatt ståndpunkt. Inga spår av något hålrum syntes i deras undersökningar. Så frågan om öppnandet av Tutankhamons gravkammare står och väger.

Tutankhamun utställning stockholm tour

  • Lösning rubiks kub
  • Tutankhamun-utställning öppnar i Stockholm i november | Julius Production AB
  • Tutankhamun utställning stockholm images
  • Lax i ugn
  • Xbox one spel prisjakt free
  • Tutankhamun utställning stockholm house
  • Stor guide: Att bygga muskler | Svenskt Kosttillskott

Tutankhamun utställning stockholm 2

Här kan jag stå hur länge som helst och meditera över tid och död och konst utan någonting alls som skymmer sikten. Ja, jo… för mig gör det tyvärr det. Hela magin, liksom försäkringsvärdet, i Tutankhamons gravmask på museet i Kairo beror ju på att det är exakt den samma som en gång sattes över den mumifierade faraonens ansikte. På all den laddning som kommer av tid som gått, den liksom kronologiska energin. Allt som finns upplagrat och förtätat i ett tre millennier gammalt objekt – men inte alls i en modern avbildning. Ändå är det ju verkligen en imponerande utställning. Mer än ettusen av föremålen i Tutankhamons grav har nytillverkats med hjälp av akademiska experter och högt specialiserade hantverkare, så långt möjligt i originalmaterial. Med undantag för själva gravmasken – som av naturliga skäl inte kunnat göras i 110 kilo solitt guld. Men vad är ett helt unikt föremål utan hela sin unicitet? En 60-miljardersförfalskning, på sätt och vis lika värdefull i sin genre som originalet i sin?

Tutankhamun har kommit till Sverige - Du i Fokus

Tutankhamun utställning stockholm ny

En sorts verklighetsbaserad hägring? En lika lång som intressant artikel i senaste numret av tidskriften New Yorker handlar om just det här. Och om hur kopian sedan kan kasta sitt eget ljus över originalet, förändra hela sammanhanget. Rubriken är The Factory of Fakes: ungefär "Förfalskningsfabriken". I centrum av artikeln står den Madridbaserade firman Factum Arte, som specialiserat sig på digitala rekonstruktioner av klassiska konstverk. Företagets genombrott kom via en berömd målning av Veronese, som Napoleon bokstavligen ryckte ned från väggen i Venedig och tog med till det då nya konstmuseet Louvren i Paris. Factum lät 2007 göra en avancerad digital rekonstruktion av målningen – som sedan sattes tillbaka upp på sin ursprungliga plats i Venedig. Och sedan var turen kommen hit, eller snarare till Tutankhamons faktiska grav i Konungarnas dal utanför Luxor. Efter att ha skannat kammaren under sju veckors tid, skapade företaget en avbildning av den i naturlig storlek – alltså på ungefär sextio kvadratmeter – till en kostnad av närmare sex miljoner kronor.

Äntligen kan historiefantaster se Tutankhamuns skatter utan att behöva åka ända till Egypten! Nu har nämligen skatterna landat i Stockholm och i dag öppnar den stora utställningen " Tutankhamun – graven och skatterna " i magasin 9 i Frihamnen. Samlingen har hittills setts av 6 miljoner besökare och nu är det vår tur! Tutankhamun blev kung i Egypten vid tio års ålder och dog redan när han var 19. I 3000 år låg han sedan i sin grav i Konungarnas dal innan arkeologen Howard Carter hittade den 1922, en händelse som väckte sensation i hela världen. Kompanjonen Lord Carnarvon frågade honom: "Can you see anything? " och Carter svarade med de berömda orden: "Yes, wonderful things! Där fanns sarkofagen, flera kistor, den berömda begravningsmasken i guld – i dag världens dyraste konstföremål med ett försäkringsvärde på cirka 6 miljarder US dollar – och tusentals andra föremål. Men det är inte originalen vi får se, de är både för dyrbara och för ömtåliga för att visas. Istället har skickliga egyptiska hantverkare tillsammans med några av världens ledande egyptologer och annan teknisk expertis tillverkat fullskaliga repliker som nu visas, placerade precis som de var då de upptäcktes för 94 år sedan.

Mot solnedgången – och buss nummer 1 härifrån Frihamnen. Jag tycker att det står "Kairo" på den. Men det är väl också bara en hägring. (Ava: Det var Kulturredaktionens Mattias Berg som hade gjort dagens OBS. För ungefär ett år sedan gjorde han också en hel essä om Nefertiti, apropå Nicholas Reeves teorier om var hon kan ligga gömd. Den kan ni lyssna på via vår sajt, )

Ja, man går och går längs de ödsliga färjeterminalerna medan mörkret faller snabbt och obönhörligt, passerar Estlandsbåten, Lettlandspåfarten, Magasin tre och fyra och sex och åtta… Sedan är man plötsligt framme, vid Magasin nio, där banderollen med Tutankhamons berömda gravmask får samsas med den för Stockholm Cruise Center allra längst bort i Frihamnen. När jag väl kommer in, efter att ha stått helt ensam framför biljettluckan den här tisdagseftermiddagen i slutet av november, är det ändå inte så folktomt som man kunde tro. Ett antal pensionärer sitter och fikar i vad som kallas "Café Kairo" – och på själva utställningen är det glest snarare än ödsligt. Men man får inte direkt känslan av att den här utställningen faktiskt turnerat runt världen i åtta år, bland annat kommit till Malmö 2012, och under den tiden sägs ha dragit sex miljoner besökare. Och jag vet verkligen inte vad jag ska tycka. De motstridiga känslorna drar och sliter. Trompe l'oeil -effekten, konsten att lura ögat som barockens mästare nästan gjorde till en egen genre, är i full sving även här.