Herpes I Ögat

Herpes I Ögat

St Göran Och Draken, Litteraturbanken | Svenska Klassiker Som E-Bok Och Epub

August 21, 2021, 9:30 pm
  1. Fakta om S.t Göran & Draken
  2. St göran och draken academy

Sankt Göran och draken. Stockholm: Tiden. ISBN 91-550-3914-6 Externa länkar [ redigera | redigera wikitext] Legenden om Sankt Göran (Svenska kyrkan) Wikimedia Commons har media som rör Sankt Göran.

Fakta om S.t Göran & Draken

För andra betydelser, se Sankt Göran (olika betydelser). Sankt Göran Sankt Görans strid med draken.

Invånarna i staden Selene var drabbade av något fruktansvärt. En stor och hotfull drake bodde i en närliggande sjö. Draken tvingade befolkningen att ge honom två får varje dag att äta. Om folket inte gjorde som han befallde tog han livet av människor och åt dem istället. Så småningom fick man ont om får i staden, eftersom nästan alla hade offrats åt draken. Man gav därför draken ett får om dagen och därutöver en människa istället för det andra fåret. För att bestämma vem som skulle offras drog invånarna i Selene lott. En dag ville det sig inte bättre än att kungens av Selene dotter drog lotten och skulle ges som mat åt draken. Kungen blev så klart förtvivlad och bad till folket att han skulle få köpa sin dotter fri med guld och silver, men människorna sade nej. Eftersom de hade offrat sina barn och kungen hade godkänt drakens krav skulle även hans barn offras. I annat fall lovade befolkningen att bränna kungen. Prinsessan klädde sig därför i fina kläder och guldkrona på huvudet. Hon gick ned till sjön och inväntade att draken skulle komma.

Statyn är rest som segermonument över slaget vid Brunkeberg. En kopia av Bernt Notkes staty i brons finns på Köpmanbrinken i Gamla stan. En annan version av "Sankt Göran och Draken" är gjord av skulptören Christian Eriksson. Denna finns dels utförd i förgylld brons på taket till Stockholms stadshus och dels utförd i trä i Kiruna kyrka. Skulptören Torsten Renqvists Göran och draken, 1973 (Ateneum, Helsingfors), är en radikal, sekulariserad omtolkning av legenden. Sankt Göran har stigit av hästen, stuckit lansen i marken och blivit bara Göran. Blind och enarmad, vidrör han draken. Liksom Notkes i Storkyrkan, är Renqvists drake tvekönad. "Bakom båda konstverken, gjorda med femhundra års intervall, ligger urgamla föreställningar om den självreproducerande draken som upphov till hela naturen på gott och ont" (Jan Svanberg) Roll som skyddshelgon och symbol [ redigera | redigera wikitext] Sankt Göran räknas till de fjorton nödhjälparna. Han anropas vid fara, feber, ogynnsam väderlek och om mod och tapperhet.

Sveriges mest kända skulpturgrupp är utan tvekan Sankt Göran och draken i Storkyrkan i Stockholm. Det sägs att verket egentligen är ett stycke propaganda. Hur hänger det ihop? Sankt Göran och draken i Storkyrkan är tre saker: (1) ett uttryck för beställarparets (Sten Sture den äldre och hans hustru Ingeborg Åkesdotter) personliga fromhet, (2) ett uttryck för samma pars vilja att markera status på synligast möjliga plats och (3) en triumfatorisk propagandaskulptur till minne av slaget på Brunkeberg. Dessutom är det, förstås, ett konstnärligt mästerverk. År 1484 kallades den nordtyske skulptören och målaren Bernt Notke till Stockholm för att tillverka skulpturgruppen på beställning av riksföreståndaren Sten Sture den äldre. Om vi koncentrerar oss på punkt 3 ovan avsåg konstverket att hugfästa minnet av Sten Stures triumf över Kristian I i slaget på Brunkeberg år 1471. Trots att svenska bönder hade kämpat på båda sidor, med en stark uppländsk kontingent på unionskungens sida, ville Sten Sture framställa drabbningen som de tappra svenskarnas strid mot de onda danskarna.

  • St göran och draken university
  • Nhl svenska tider
  • St göran och draken center
  • St göran och draken 1
  • St göran och draken en
  • St göran och draken mean
  • Litteraturbanken | Svenska klassiker som e-bok och epub
  • St göran och draken ny
  • St göran och draken school
  • Gunnar knas lindkvist
  • St göran och draken e

St göran och draken academy

Den kommer inte att gå att läsa på det ställe ni är vana vid, men det innebär inte att den försvinner. Från och med i morgon eftermiddag, tisdagen den 26 maj, kan ni läsa mina bloggar om historia på. Välkommen dit!

st göran och draken center

[ 1] Sankt Göran är flitigt använd som symbol i Ryssland, egentligen Moskvas skyddshelgon, och återfinns bland annat i det ryska riksvapnet. Han är även skyddshelgon för England, Portugal, Katalonien, Litauen, Serbien, Montenegro, Georgien, Etiopien, London, Freiburg im Breisgau, Genua, Ferrara, Reggio di Calabria, Lod, Beirut, Barcelona (Sant Jordi), Strumpebandsorden och scoutrörelsen. Landet Georgien sägs vara uppkallat efter honom och i dess flagga ingår även det så kallade georgskorset, som också fungerat som symbol i samband med korståg, gamla tiders sjöfärder och ordensväsen. Sankt Görans östortodoxa helgedom i den arabkristna byn Beit Jala i Betlehem -guvernatet på nuvarande Västbanken, omkring en mil söder om Jerusalem, besöks även av judar och muslimer. Deras traditioner knyter helgedomen till profeten Elia som förväntas komma tillbaka för att kungöra den Yttersta dagen, respektive den "odödlige" profeten eller helgonet al-Khidr Han förekommer som S:t Göran och S:t Örjan i namn på flera byggnader med mera.

Den 10 oktober 1912, på årsdagen av slaget vid Brunkeberg, avtäcktes denna bronsversion av Bernt Notkes skulpturgrupp "Sankt Göran och draken" som hade funnits i Storkyrkan sedan 1489. Tanken med kopian var att genom att använda varaktigare material än originalet, kunna placera verket utomhus. Myten om Sankt Göran och draken var välkänd i Europa men Sten Sture d. ä. ville ge konstverket ett tydlig budskap. Verket beställdes som minne av hans och svenskarnas seger över danskarna vid Brunkeberg 1471. Sankt Göran skulle symbolisera Sten Sture och svenskarnas godhet och mod och draken representera det onda, danskarna. Prinsessan föreställer den anfallna staden Stockholm och nationen. Skulpturgruppen har fått ett mycket expressivt uttryck. Kampen är skoningslös och häftig och under draken ligger rester av flera kroppar. Sankt Göran anfaller draken och Prinsessan avvaktar bedjande stridens utgång. Bronskopian är av god kvalitet, men vi rekommenderar också varmt ett besök i Storkyrkan. Invigning av Sankt Göran och draken 1912 (Foto: Stockholms stadsmuseum).

Det här är QR-koden till den här resursen. Högerklicka på koden för att att kopiera eller skriva ut.

Bäst som prinsessan stod vid sjön kom riddaren Göran ridande förbi. Han fick se prinsessan, nedstämd och ensam. Riddaren frågade prinsessan vad som stod på och hon berättade att hon skulle offras till den grymma draken. Göran lovade att rädda prinsessan och i samma ögonblick steg draken ur sjön, vred och arg. Riddaren satte sin häst i full galopp och spetsade draken med sitt vassa spjut. Draken föll till marken, sårad men levande. Göran uppmanade prinsessan att binda sitt bälte kring drakens hals och så gjorde hon. I bältet leddes draken till staden och stadsborna blev utom sig av rädsla när de såg draken komma. Då förklarade riddaren att ingen skulle behöva vara rädd och dräpte den sedan. Därefter levde de i frid från den hemska draken.

st göran och draken academy