Herpes I Ögat

Herpes I Ögat

Lerins Lärlingar Janni &Raquo; Dags Att åTerse Lerins LäRlingar - P4 VäRmland | Sveriges Radio

August 23, 2021, 2:21 pm
  1. Lerins lärlingar - Filipstads Tidning
  2. Lerins lärlingar jannie
  3. Lerins lärlingar jannin
  4. Efter tv-succén: Så har det gått för Lerins lärlingar | Allas.se

Deltagarna från "Lerins lärlingar" samtalar med Lars Lerin Foto: SVT Uppdaterad 19 januari 2018 Publicerad 18 januari 2018 I dokumentärserien Lerins lärlingar som sänds i SVT just nu får vi följa ett gäng konstnärer. Inspelningsteamet packade ihop och åkte hem i oktober, men i Karlstad pågår konstskolan fortfarande. – Det skulle ju vara trist om det tog slut nu, säger Lars Lerin. Under hösten spelades de sex avsnitten in, bland annat i Karlstad, där Lars Lerin blir konstlärare för 13 personer med olika funktionsnedsättningar. I går sändes avsnitt nummer två och under dagen samlades ett gäng uppspelta deltagare på Våxnäs i Karlstad för att prata om det de har sett. De sitter runt ett bord och går varvet runt. Janni Littorin är en av Lars Lerins lärlingar i dokumentärserien, och hon tycker att det är nervöst när man inte är van att se sig själv på tv. – Jag tror att alla känner så. Men det är också som att titta på härliga minnen man har varit med om. "Den där gnistan fanns där från början" Under inspelningsprocessen kom alla medverkande varandra nära.

Lerins lärlingar - Filipstads Tidning

  1. Resa till tyskland med båt
  2. Lär dig att förstå ng-ljudet | Livet i Bokstavslandet | UR Play
  3. Fotboll idag på tv
  4. Lerins lärlingar janni
  5. Tester av tvättmedel: De 11 bästa kulörtvättmedlen 2020 - Test.se
  6. Utbildning - ISEK
  7. En officer och gentleman full
  8. Ser du stjärnan i det blå? – Wikipedia

Allt ska väcka känslor för att gillas och delas till den grad att inget längre känns genuint. I "Lerins lärlingar" överraskas deltagare av idolen Eric Saade, en resa till Cheiron-studion och sist men inte minst, drottning Silvia. Det är fina ögonblick och väldigt roligt när kramiga konsteleven Birgitta visar drottningen tavlan "Kärleken brinner" – "för kärleken brinner mellan dig och kungen". Men i jämförelse med deltagarnas egna starka berättelser känns de överdådiga överraskningarna överflödiga. Intervjuerna är fantastiskt fina. Nyfiket respektfullt penslar de fram vad deltagarna brinner för och deras funktionsvariationer blir en del av en stor och komplex väv. Dagdrömmaren Janni målar fan-art, spelar symfoni­metal och har haft problem med självskadebeteende, eller som hon uttrycker det; "jag småskärde mig själv tills jag fick se blodet flöda". Dennis vill starta företaget Future revolution och uppfinna saker som gör världen bättre. Timmy vägrar åka på utflykt efter dåliga skolerfarenheter och drömmer om att skriva Max Martin -hits.

Kreativiteten är en sådan läkande kraft, säger Janni. James beskriver sig som den som tidigare stått ensam i ett hörn. För honom var grundskolan den värsta perioden, på gymnasiet blev det bättre. Där fick han den hjälp han behöver när hans asperger gör att han har lätt att se detaljer men svårare för att få ihop helheten. Han försöker alltid be andra att vara raka och tydliga, det hjälper honom att förstå. Åt bort sin ångest – I grundskolan var det som att lärarna inte tog mobbning på allvar. Jag minns en rast då en kille gav sig på mig, först verbalt och sedan fysiskt. När han knäade mig ropade jag på läraren som inte kom. "Varför hjälpte du mig inte", frågade jag gråtande efteråt. "Du kom ju inte över till mig", svarade läraren. Hur skulle jag kunna det? Mobbaren som slog stod ju mellan oss … Tidigare åt James bort sin ångest. Men de senaste åren har han gått ner 40 kilo. Hans dröm är ett helt vanligt liv – lägenhet, jobb, kärlek – och han älskar rollspel. Nu tillverkar han masker och skapar av återvunnet material.

Lerins lärlingar jannie

Och tv-serien blev en succé, ett litet lyckopiller som stillsamt och eftertänksamt gav fördomarna en match. Här syntes deltagarna berätta om sina liv, alltmedan målningarna växte fram. Det hela avslutades med en stor vernissagefest, där drottning Silvia klippte invigningsbandet. Hon sa: "Att uttrycka sig konstnärligt är att dela med sig av sitt innersta. Att låta andra ta del av ens drömmar och rädslor, av ens glädje och sorg. Det kräver mod. " Mycket kärlek och vänskap Att deltagarna gillar sin mentor är inte att ta fel på. – Det är så mycket kärlek och vänskap här. Lars är underbar, säger Birgitta Corbell. Själv har hon en kromosom för mycket, men som hon säger, hon kämpar på. Glad är hon nästan alltid. – Det är en stor förmån att få vara med här. Jag kanske kan ge de andra något men de ger mig så mycket också. Om man kan hjälpa någon annan mår man bättre själv. Varje människa är ett helt universum och det känns verkligen här. – Jag längtar till onsdagarna när vi träffas, säger Lars Lerin själv.

Det de flesta pratar om efteråt är inte bara konst, utan framför allt gemenskap. Därför bestämde de sig för att fortsätta ses en gång i veckan. – Jag kände ju redan från början när vi kom samman, att vi hade så bra kontakt och att vi förstod varandra. Du vet, den där gnistan fanns där från början, säger Lars Lerin. Konstverk målade av Lerins lärlingar Foto: SVT "Många här längtar efter onsdagarna" Wanja Asplund är projektledare för Lerins lärlingar på Karlstads kommun, och hon tror att gruppen kommer att fortsätta ses även i framtiden. – Framför allt under tv-seriens gång måste vi fortsätta träffas och prata om hur det påverkar oss. Många här längtar efter onsdagarna och vill att vi ska ses. Per Anteryd tycker också att det är roligt att träffa alla deltagare och mentorn Lars Lerin varje vecka. – När vi började så kände jag inte några av dem, men det gör jag nu när vi har arbetat tillsammans. Jag har fått nya vänner och det har varit väldigt bra, säger han. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet.

Lerins lärlingar jannin

lerins lärlingar janni new

– Folk stannar mig på stan och säger att tv-programmet varit en stor inspiration. Det har gett en större förståelse för mentala problem. Själv har jag inte den bästa initiativförmågan men får stor hjälp av att träna och försöker ta igen alla de år jag förlorat. Vi hjälper varandra så gott vi kan i gruppen och accepterar varandra för de vi är, säger James. Fått en ny styrka För Victor Cederholm har lärlingstiden betytt oerhört mycket – på flera sätt. – Det har ändrat mitt eget tänkande runt diagnoser. De har en baksida, det är så lätt att döma efter den innan vi ser personen. Själv är jag autistisk men det innebär inte att jag är ett vuxet barn som många verkar tro. Det var skönt då han fick en diagnos, men samtidigt grät han floder. I dag, säger han, har han lärt sig leva med den. Dennis och Lars i samspråk. Foto: Lars Sjöqvist – Ja, det är något man får traggla sig igenom. På senare år har jag fått en ny styrka och hittat andra vägar. Jag har alltid skapat, men på mindre orter som där jag växte upp saknas det ofta möjligheter att få hjälp.

lerins lärlingar janni littorin

Efter tv-succén: Så har det gått för Lerins lärlingar | Allas.se

Ikväll är det premiär för säsong två av succéprogrammet Lerins Lärlingar i SVT. Den här gången åker Lars och Junior Lerin tillsammans med sina lärlingar till Juniors ursprungsland Brasilien, något som glädjer Junior. – När du säger Brasilien så känner jag mig varm, säger Junior Lerin. Det var underbart, att lärlingarna orkade åka så långt. Det var en stor utmaning. Hur har de utvecklats under säsongerna? – Det största är ju deras utveckling med sig själva, att de har fått sådant självförtroende och att självkänslan har växt, säger Lars Lerin. De vet att de kan saker och de törs gå emot sina rädslor.

Vad har gruppen betytt för henne? – Var ska jag börja? Allt. Alla fina vänner jag fått men även den konstnärliga resan. Jag har kunnat gå ur min komfortzon, nu vågar jag visa mer av mig själv. Visst, det är skrämmande och nervöst men känns väldigt bra. Eftersom jag tidigare fått kämpa så hårt för att passa in har det varit som en läkeprocess. Man är inte sin diagnos. Det är konst och skapande som är mitt liv. Svårigheter i skolan James Andersson som sitter bredvid håller med. Gruppen har gett mer än han trodde var möjligt. – Jag har blivit mycket bättre på att fungera socialt. Vi stöttar och fyller ut varandra. Alla här har gått igenom svårigheter, inte minst i skolan. Janni och Malin håller med. James i förgrund, Janni i bakgrund. Foto: Lars Sjöqvist – Den som tänker lite annorlunda blir utanför och får utstå helvetet för att få hjälp, menar Malin, och Janni berättar hur hon länge gav allt hon hade, men det verkade aldrig vara bra nog. Till sist tog orken slut. – Jag mådde inte bra och en period skar jag mig, men med skapandet kunde jag sluta göra mig illa.

Lerins lärlingar står det på dörren in till Mackens kafé i Karlstad. Att studiolamporna slocknat och tv-seriens sista avsnitt är sänt innebär inte att allt är över, tvärtom. På kaféet samlas nu deltagarna varje onsdag för att fortsätta skapa tillsammans. Ofta dyker konstnären Lars Lerin upp. I dag ställer han upp på en gruppbild med deltagarna. Stämningen är hög. – Lars, stilla dig, säger Per Anteryd. Tack! Vi har skickat ett mejl till din epostadress. Öppna mejlet och bekräfta din epostadress så får du nyhetsbrevet inom kort. – Var har du gosedjuret, Junior? Ta en bild på Wanja också, hon är så snygg. Junior, det är Lars Lerins man. Och Wanja Asplund, det är den tidigare enhetschefen för daglig verksamhet i Karlstad. Hon hade precis pensionerats när idén föddes att göra en tv-serie om personer med funktionsnedsättningar som exempelvis asperger och adhd. Tillsammans med Lars Lerin skulle de utforska sin kreativitet. Kunde inte Wanja bli projektledare? Visst kunde hon det, hon brann ju för musik och bild.

  1. Björn gustafsson 2018 date
  2. Vm i friidrott 2019 results
  3. Pokemon go uppdatering
  4. Hornbach stockholm/botkyrka norsborg
  5. Köpa ny mobil 6