Herpes I Ögat

Herpes I Ögat

Goffman Jaget Och Maskerna

August 25, 2021, 2:31 am

Publiken är människorna som omger oss och de kan förstås både tystlåtna statister såväl som aktiva medspelare. Som nämnt ovan så använder han sig av teaterns struktur för att beskriva vår interaktion med omvärlden. Publiken har sin givna plats. Framträdandet sker på scenen och mellan varje föreställning så drar vi oss tillbaka bakom kulisserna där man kan slappna av och vara sig själv. Nu är förvisso de olika rollerna som vi framför på scenen också olika sidor av oss själva enligt Goffman men bakom scenen pågår allt det som inte publiken ser. Han lyfter även att publiken ofta hyser stor respekt gentemot personen på scenen. Om man snubblar, gör fel eller något går snett så kan, beroende på händelsens art och relationen mellan publiken och personen på scenen, publiken också hjälpa till med att släta över eller förbise missar som görs i framträdandet. En annan fråga om det kan säga något om oss själva för vilka masker vi föredrar att använda? Om vi nu vill använda någon alls. De kan förstås vara både vackra som läskiga beroende på hur de ser ut och i vilket syfte de används.

Jaget och Maskerna - Goffman - SKOB15 - Lunds Universitet - StuDocu

  1. Goffman, E - Jaget och maskerna - 51826745 - Norstedts
  2. Goffman jaget och maskerna contribution
  3. Erving Goffman - Böcker | Bokus bokhandel
  4. Goffman jaget och maskerna adam
  5. TAS, säsong 1 | Memory Alpha | Fandom
  6. Goffman jaget och maskerna center
  7. Anders hansen svt
  8. Goffman jaget och maskerna en
  9. Goffman jaget och maskerna de
  10. Hobbit femhäraslaget stream
  11. Erving Goffman "jaget och maskerna" Flashcards | Quizlet

Goffman jaget och maskerna e

Inramningen: Den fysiska miljön. Var handlingen äger rum. Rollen: Vilka förväntningar som finns. Publiken: Hur de som lyssnar reagerar. Team: Om det finns personer runt omkring som verkar stöttande. Fasaden: Är jag den jag utger mig för att vara och som jag i denna situation vill vara? Enligt Goffman har vi många olika roller i våra liv där alla är en del av vårt "jag". Vår identitet blir till i relation till andra alltså. Jag tänker att detta är högst applicerbart på hur organisationer bygger upp sina identiteter. De saker som kan påverka en organisations agerande kan vara: Var kommunicerar organisationen? Vilka förväntningar finns det? Hur reagerar de som lyssnar? Finns det ett team där alla verkar stöttande gentemot varandra? Är organisationens signaler till omvärlden överensstämmande med profilen? Jag tänker att en organisation omöjligt kan ha en helt enhetlig identitet. Det är väl ändå nödvändigt att kommunikationen anpassas utifrån vem som är mottagaren, i vilka kanaler kommunikationen sker och att i stora drag agera utefter hur omvärlden reagerar?

Jaget och maskerna | lisafriberg

Syftet med framställandet av en rutin är att uppehålla ett bestämt intryck. Lojalitet, disciplin och försiktighet är tre egenskaper som varje team kräver för att kunna agera på ett betryggande sätt enligt Goffman (2004:199). De är tvungna att lita på varandra att var och en uppträder och handlar rätt. När en av teamet gör något misstag i sitt framträdande skyddas den av teamet för att behålla framträdandet lyckad och kritiseringen eller straffningen kommer i bakom kulisserna för att inte störa framträdandet. Flera lärare skulle hålla enighet framför elever och inte kritisera eventuella misstag av varandra inför eleverna utan de ska upprätthålla ett intryck av yrkeskunnighet menar Goffman. En omedelbar straff skulle störa interaktionen och helt enkelt störa framträdandet (2004:83). Medlemmarna är både beroende av varandra och är tvungna att lita på varandra. Goffamn menar att samarbetet mellan teammedlemmar är ett måste för att bevara en given definition av situationen inför publiken. (2004:77) Varje medlem i samspelet måste presentera situationen på ett acceptabelt sätt för de andra medlemmarna.

en studie i vardagslivets dramatik Upphov Erving Goffman; översättning av Sven Bergström; [fackgranskning: Sten Åke Andersson och Gert Nilsson] Originaltitel The presentation of self in everyday life Utgivare/år Lund: Studentlitteratur, 2014 Utgåva 6. uppl. Format Bok Originalspråk Engelska Kategori För vuxna ISBN 91-44-10289-5, 978-91-44-10289-4 Antal sidor 238 sidor Klassifikation Oaa

goffman jaget och maskerna